Voedingstips

Dat groenten en fruit gezond zijn, weet iedereen wel. Maar welke stoffen zijn goed voor welke delen van je lichaam? Welke vitamines en mineralen zorgen ervoor dat je gezond eet? Wil je alles weten over deze items? Bij huis Vanassche kun je het vinden:

Dagelijks aanbevolen groenten en fruit                 Goed gemiddelde

Aanbevelingen per leeftijdscategorie                  Actieve voedingsdriehoek

Spreiden die groenten en fruit                             

Dagelijkse aanbevolen groenten en fruit

Er wordt aanbevolen om dagelijks 2 à 3 stukken fruit en 300 gram groenten te verbruiken. Zo kan je optimaal genieten van het gezondheidseffect. Eet je de ene dag wat meer groenten en fruit dan de andere, dan geeft dit niet. Belangrijker is dat je gemiddeld goed scoort. En variatie doet het ook altijd goed. Dat zorgt ervoor dat je niet snel opgeeft en is veel lekkerder en gezonder.

En wat als je niet zo graag groenten of fruit lust? Experimenteren is het codewoord. Ga naar de keuken en mix verschillende soorten fruit of groenten door elkaar om een lekkere vitaminemix te bekomen. Eén ding weten we zeker: Een pil met vitamines kan nooit al de gezonde eigenschappen van groenten en fruit vervangen

Aanbevelingen per leeftijdscategorie

Iedereen weet dat groenten en fruit goed voor je zijn. Ook bijna iedereen is op de hoogte van de gezonde voedingsstoffen die zich in groenten en fruit bevinden. Deze stoffen helpen je lichaam op korte en lange termijn gezond te houden en bieden bescherming tegen allerhande aandoeningen. 

Aanbeveling groenten volgens leeftijdscategorie          

Peuters (1.5 tot 3 jaar)

50-100 gram

Kleuters (3 tot 6 jaar)

100-150 gram

Kinderen (6 tot 11 jaar)

250-300 gram

Jongeren (12 tot 18 jaar)

300 gram

Volwassenen (19-59 jaar)

300 gram

Ouderen (60+)

300 gram

 

Practische tips:

- Vul de helft van een bord bij een warme maaltijd met groenten (min. 200 gram).

- Neem groenten bij de broodmaaltijd (50-150 gram).

- Groentensoep daargt bij aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten (50-100 gram)

- Geeft tussendoortjes en het onbijt een groententintje.

 

Aanbeveling fruit volgens leeftijdscategorie

Peuters (1.5 tot 3 jaar)

1 stuk fruit (100 gram)

Kleuters (3 tot 6 jaar)

1-2 stukken fruit (100-200 gram)

Kinderen (6 tot 11 jaar)

2 stukken fruit (200 gram)

Jongeren (12 tot 18 jaar)

3 stukken fruit (375 gram)

Volwassenen (19-59 jaar)

2 stukken fruit (250 gram)

Ouderen (60+)

2- 3 stukken fruit

 

Fruit kan als tussendoortje, als broodbeleg en als dessert gegeten worden. Gebruik liever vers fruit dan blikfruit of gedroogd fruit.

 

Aardappelen rekenen we niet mee. Hoewel deze "plantkundig" gezien wel tot groenten behoren, leveren ze vooral zetmeel en vezels, net zoals bij pasta's en rijst. Daarom plaatst men aardappelen bij de categorie"graanproducten en aardappelen". Door de variatie neem je ook de verschillende voedingsstoffen op die in elke soort groente of fruit aanwezig zijn.

Kijk tevens eens naar ons abc en recepten, waar u heel degelijke info vindt over groenten en fruit en heel gezonde recepten om uit te proberen. Elke week voegen we nieuwe producten aan het abc toe met eveneens nieuwe gerechten.

 

                Fruitschalen

Huis Vanassche kan ook voor uw bedrijf ervoor zorgen elke dag opnieuw gezond te snoepen. Enkele bedrijven die reeds gebruik maken van de fruitschalen zijn:

  • Bank Delen
  • Metro (Vandemoortele)

Tevens zorgen we met het tutti - frutti project voor levering van fruit aan de schoolgaande kinderen. Een initiatief die zeer geapprecieerd wordt  bij onze schoolkinderen.

 

 

Spreiden die groenten en fruit

Het is goed om je groenten en fruit verspreid te eten gedurende gans de dag. Hoe kun je dat heel gemakkelijk? Lees de groenten en fruitklok.

Goed gemiddelde

Adviesregel: Stop afwisseling in het eten van groenten en fruit.

De voedings en bewegingsdriehoek

 

In de actieve voedingsdriehoek kun je nagaan wat je best dagelijks eet opdat je lichaam voldoende voedingsstoffen zou opnemen. Tevens zie je hoeveel je elke dag dient te bewegen om een goeie lichaamsconditie te behouden. De aanbevelingen op gebied van voeding zijn voor personen ouder dan 6 jaar, met matige fysieke activiteit. Sport je intensief, doe je zware lichamelijke activiteit (door bv werk) of moet je volgens de dokter een bepaald dieet volgen, dan ben je bij een diëtiste aan het juiste adres qua hoeveelheden en variatie van voedingsmiddelen. Doe je frequent aan sport, dan heb je ook een grotere vochtinname nodig dan de normaal aanbevolen 1.5 liter.

Het principe van de driehoek is: Elk voedingsmiddel levert op zich een aantal nuttige voedingsstoffen op. Eén bepaald type voeding levert lang niet alle vereiste stoffen op. In de driehoek vind je 7 groepen verschillende voeding die elk hun bijdrage leveren aan een gezonde levensstijl via voldoende lichaamsbeweging enerzijds en gevarieerde, evenwichtige voeding anderzijds. De top van de driehoek is een restgroep, noemt het gerust een extraatje. Twee aspecten genieten een zeer belangrijke keuze, namelijk gezond eten en voldoende bewegen.

De belangrijkste bodem is: lichaamsbeweging, water, graanproducten en aardappelen, groenten en fruit.

Een visuele voorstelling van de voedingsdriehoek zie je hier.